BAGDAD - Amerikaanse militairen zijn woensdagochtend het noordwesten van Bagdad binnengetrokken. Dat constateerde een journalist van het Franse persbureau AFP die net in de Iraakse hoofdstad arriveerde vanuit Amman in Jordanië.

"We zijn in de voorsteden in het noordwesten gearriveerd en hebben tientallen troepentransportvoertuigen en andere Amerikaanse militaire voertuigen gezien", meldde de verslaggever. De troepen ondervonden volgens hem tot nu toe weinig weerstand. "De situatie lijkt kalm te zijn." Zonder veel problemen rukten de militairen op naar de wijk Kindi waar zich een groot ziekenhuis bevindt op 6 kilometer van het centrum.

Ook in het oosten van de stad drongen Amerikanen door. Ze werden volgens ooggetuigen met gejuich begroet door de inwoners. "Dit zijn uitzonderlijke beelden", aldus een verslaggever van Reuters. Voornamelijk jonge mannen en mannen van middelbare leeftijd schreeuwen, blazen op toeters en gooien bloemen.

Plunderingen

In Saddam City in het noordoosten van de stad braken wel plunderingen uit op grote schaal. Irakezen zouden daarbij bezit hebben genomen van het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in de stad. Van de Iraakse politie viel volgens ooggetuigen geen spoor te bekennen.

Nieuwe fase

Volgens de Britse woordvoerder bij het centrale commando in Qatar gaat de slag om Bagdad een nieuwe fase in. "Het gevecht in Bagdad is nu enigszins veranderd in directe confrontaties met vijandelijke strijders", aldus kapitein Lockwood. "De gevechten om de pijlers van het regime en grote militaire doelen zijn grotendeels afgerond, we hebben deze plaatsen veelal onder controle," zei Lockwood.

Georganiseerde weerstand

"Ik geloof dat er op plekken georganiseerde weerstand is. Veel daarvan lijkt te zijn ingegeven door lokale initiatieven, lokale commandanten organiseren de troepen om aanvallen uit te kunnen voeren'', aldus de woordvoerder.