AMSTERDAM - Winkeldieven die in Amsterdam worden betrapt moeten vanaf donderdag direct een zogeheten politiebekeuring betalen. Gestolen spullen tot een waarde van 50 euro levert een boete van 115 euro op, voor goederen tot 120 euro moet 190 euro worden betaald. De winkeldief heeft daarmee ook meteen een strafblad, zo is woensdag meegedeeld.

Politie, justitie, gemeente en het midden- en kleinbedrijf bundelen hun krachten in het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam. Met vereende krachten wordt de winkelcriminaliteit aangepakt.

Er geldt geen enkel pardon meer. Kwamen dieven die voor het eerst werden betrapt er nog vaak met een waarschuwing vanaf. Ook voor hen geldt nu meteen een boete en een strafblad, daarbij maakt het niet uit of de buit 10 euro of 120 euro bedraagt. Bij hogere bedragen moet de dief voor de rechter verschijnen.

Tijdens het nieuwe offensief zal de politie duidelijker zichtbaar aanwezig zijn in de winkelgebieden. De Vliegende Brigade van de politie, een snel inzetbare eenheid, houdt uitgedost in fel geel-blauwe jassen op scooters de winkelstraten in de gaten. De tweehonderd buurtregisseurs van de politie gaan voorlichting geven aan winkeliers. Ook streeft de politie naar een efficiëntere manier van aangifte doen.

Winkelcriminaliteit vormt in het bijzonder voor kleinere ondernemers een steeds groter wordend probleem. Zij hebben vaak niet de financiële middelen om afdoende maatregelen te nemen tegen dieven en overvallers. Door betere samenwerking, samen één blok vormen tegen de criminelen, moet het tij worden gekeerd.