BAGDAD - Amerikaanse troepen trekken woendag van drie kanten Bagdad binnen. Van Iraaks verzet is bijna geen sprake. De bevolking reageert uitgelaten en op grote schaal wordt geplunderd. Ondertussen blijft onduidelijk of de Amerikaanse luchtaanval op Saddam Hoessein maandag in de wijk al-Mansur is geslaagd.

Bekijk video

Duizenden mariniers konden bijna ongestoord het overwegend arme sjiietische noordoosten van de metropool binnentrekken. Daar in Saddam City ontmoetten de Amerikanen zeer weinig weerstand, aldus een meereizende verslaggever van het persbureau Reuters. Volgens hem viel er geen schot toen soldaten de wijk binnentrokken.

Warm onthaal

De bewoners gaven de mariniers een warm onthaal. In de wijk wonen twee tot drie miljoen mensen. Duizenden juichten, klapten en gooiden bloemen, terwijl sommigen scandeerden "Weg met Saddam Hoessein". Op grote schaal wordt geplunderd. In het verleden zijn vanuit dit stadsdeel opstanden gemeld tegen het bewind van Saddam Hoessein.

Ook in het noordwesten trokken Amerikanen de stad binnen. Een journalist van het persbureau AFP zag hier tientallen transportvoertuigen en andere Amerikaanse militaire voertuigen. Ook hier ondervonden ze weinig weerstand. De Amerikanen rukten op naar de wijk Kindi waar een groot ziekenhuis staat, op 6 kilometer van het centrum.

Bloemen

Verder trekken de Amerikanen op in het oosten van Bagdad. Ook hier werden de militairen juichend begroet door de inwoners. Een konvooi van Amerikaanse mariniers werd nabij het Martelaarsmonument op zo'n 3 kilometer ten oosten van de al-Jumhuriyabrug, met bloemen begroet. Een correspondent van Reuters sprak van "uitzonderlijke taferelen".

Volgens de Britse woordvoerder bij het centrale commando in Qatar gaat de slag om Bagdad een nieuwe fase in. "Het gevecht in Bagdad is nu enigszins veranderd in directe confrontaties met vijandelijke strijders", aldus kapitein Lockwood. De gevechten om de pijlers van het regime en grote militaire doelen zijn grotendeels afgerond, we hebben deze plaatsen veelal onder controle, zei Lockwood.

"Ik geloof dat er op plekken georganiseerde weerstand is. Veel daarvan lijkt te zijn ingegeven door lokale initiatieven, lokale commandanten organiseren de troepen om aanvallen uit te kunnen voeren", aldus de woordvoerder. Volgens een Amerikaanse militaire zegsman is het nog te voorbarig om te spreken van het einde van de slag om Bagdad.

Sporadische gevechten

Elders in de stad werd 's ochtends op de 21e dag van de oorlog nog sporadisch gevochten. In het centrum klonk artillerie- en machinegeweervuur. Ook in het zuiden van de Iraakse hoofdstad werd strijd geleverd. De gevechten volgden na een relatief rustige nacht.

Volgens een Amerikaanse militaire woordvoerder is inmiddels bijna een hele gepantserde brigade in Bagdad gearriveerd om de Amerikaanse posities te consolideren. Intussen scheren Amerikaanse gevechtsvliegtuigen over de metropool.

Suprematie in de lucht

De Amerikanen zeggen dat hun vliegtuigen ongehinderd over heel Irak kunnen vliegen. "De luchtmacht van de coalitietroepen heeft zijn suprematie gevestigd in het luchtuim boven het hele land. Dit betekent dat de vijand niet meer effectief kan ingrijpen in de luchtoperaties van de coalitie", aldus de Amerikaanse generaal-majoor Stanley McChrystal.

Hoessein

Onduidelijkheid is er nog steeds over het lot van president Saddam Hoessein. Amerikanen omschreven de aanval van maandag op de leider als "zeer, zeer effectief". Maar generaal-Majoor McChrystal kon niet zeggen of de "doelen" nog in leven waren. Bronnen binnen de Britse veiligheidsdienst verklaarden tegenover de BBC dat zij geloofden dat Saddam Hoessein was ontsnapt. Hij zou enkele minuten voor het bombardement het gebouw hebben verlaten. Getuigen verklaarden dat zeker veertien burgers bij de aanval het leven verloren. Vier huizen werden vernietigd.

Honderden Iraakse families proberen intussen de hoofdstad te ontvluchten. "Ik sluit het huis en ga met mijn familie naar een veiliger plaats. Ik zal af en toe terugkomen om te zien of er iets is gebeurd", zei de 53-jarige Ali Rishek voor hij met vrouw en drie kinderen vertrok.

Ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Bagdad liggen vol met gewonden als gevolg van hevige gevechten. Internationale hulporganistaties waarschuwen dat medische voorraden opraken en dat ziekenhuizen vol liggen met burgerslachtoffers en het maximum van hun capaciteit bereiken.

"De situatie in Bagdad begint kritiek te worden, vooral door de stroomonderbrekingen", aldus Nada Doumani van het internationale Rode Kruis. De zegsvrouw voegde eraan toe dat de watertoevoer door de uitval van de elektriciteit wordt bedreigd.