DEN HAAG - CDA en PvdA zijn het dinsdagavond niet eens geworden over de problemen in de kabinetsformatie, maar willen wel met elkaar in gesprek blijven. PvdA-leider Bos heeft dat gezegd na afloop van overleg met zijn CDA-collega Balkenende onder leiding van de informateurs Donner en Leijnse.

Bekijk video

Ook Balkenende zei dat er “geen reden is om te breken”. Hij liet weten dat de partijen woensdag verder praten. De informateurs zouden dan aangeven hoe de besprekingen het beste vlotgetrokken kunnen worden.

Volgens Bos zijn de problemen nog zeker niet van tafel en is hij bepaald niet optimistisch, maar was er dinsdagavond aan de onderhandelingstafel wel sprake van ‘openingetjes’. Inhoudelijk wilde hij niets kwijt. “We moeten eerst maar een nachtje slapen.”

Onvermijdelijk

Volgens de PvdA-leider zijn de problemen tussen CDA en PvdA nog net zo groot als maandag, toen de kabinetsformatie op springen stond. “Maar je moet het met elkaar doen. We zien allebei de onvermijdelijkheid ervan in”, vertelde Bos. Balkenende zei in sommige opzichten iets optimistischer te zijn dan maandag, maar hij wilde niet zeggen in welke opzichten.

In de loop van dinsdag leken de onderhandelingen stuk te lopen, omdat de PvdA een compromisvariant van de informateurs had afgewezen, terwijl het CDA daar wel mee akkoord was.

De partijen kwamen dinsdag bijeen om over de impasse te praten, maar volgens Bos is daarbij het compromisvoorstel van de informateurs niet meer aan de orde gekomen. Volgens ingewijden blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau dat dit voorstel nog schadelijker is voor de economie en werkgelegenheid dan het oorspronkelijke bezuiningspakket van CDA en PvdA.

Moeizaam akkoord

CDA en PvdA bereikten vorige week een moeizaam akkoord over het financiële beleid voor de komende jaren. Daarin is 14,5 miljard euro aan bezuinigingen opgenomen om in 2007 het begrotingstekort weggewerkt te hebben. Daarnaast is nog 6 miljard vrijgemaakt voor extra uitgaven in onder meer zorg en onderwijs.

Alternatieven

Omdat het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat het bezuinigingspakket grote nadelige economische effecten heeft, bijvoorbeeld voor de werkgelegenheid, doemde een groot probleem op voor CDA en PvdA. De informateurs zochten daarop naar alternatieven voor een groot aantal lastenverzwaringen die vooral nadelig uitpakken voor de economie, maar konden de twee partijen niet op een lijn krijgen.

Het CDA is bereid een klein begrotingstekort in te accepteren, maar wil in ruil daarvoor wel dat de PvdA extra uitgaven inlevert. De PvdA vindt dat het meer concessies moet doen dan het CDA.