LONDEN - Een Brits echtpaar mag met hulp van vergaande IVF-technieken een baby 'maken' die een perfecte beenmergdonor is voor hun ernstig zieke zoontje. Het Britse Hof van Beroep heeft dinsdag het verbod op de procedure ongedaan gemaakt.

De vier jaar oude Zain Hashmi heeft de zeldzame bloedziekte thalassaemia en heeft een beenmergtransplantatie nodig. Hij kan nog een tijdje worden behandeld met bloedtransfusies, maar het ijzergehalte in zijn bloed kan uiteindelijk zo hoog worden dat het levensgevaarlijk is, meldt de Britse zender BBC.

Ethiek voortplanting

Zijn ouders Raj en Shahana Hashmi willen dat artsen met IVF-technologie embryo's onderzoeken om de ideale donor voor Zain te vinden. De Hoge Raad verbood hen vorig jaar nog de techniek te gebruiken na een klacht van een maatschappelijke organisatie die zich bezig houdt met de ethiek van voortplanting.

Een woordvoerder van het centrum voor voortplanting in Nottingham, waar het echtpaar onder behandeling is, verzekerde dat de uitspraak niet betekent dat iedereen de techniek kan gebruiken. ”De procedures worden nauwlettend bewaakt en de aanvragen zullen stuk voor stuk worden bekeken.”