GAZA/JERUZALEM - Bij een Israëlische raketaanval op een auto in de Palestijnse stad Gaza zijn dinsdagavond minstens zeven Palestijnen omgekomen. Dat hebben Palestijnse artsen gezegd. Bij de aanval, die werd uitgevoerd door F-16 gevechtsvliegtuigen en Apache-aanvalshelikopters, raakten meer dan twintig mensen gewond.

Onder de slachtoffers is een belangrijk lid van de radicale islamitische beweging Hamas, Saadi al-Arabit. Hij is een lokale leider van de Ezzedin al-Qassam Brigades, de gewapende tak van Hamas. Ook een naaste medewerker van al-Arabit zou zijn omgekomen. Onder de gewonden zouden meerdere vrouwen en kinderen zijn.

Wraak

Een woordvoerder van Hamas heeft dinsdagavond gezegd dat zijn organisatie snel wraak zal nemen op de Israëlische aanval. Het was voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Irak dat de Israëlische luchtmacht een doel in de Gazastrook bestookte.

Dichtstbevolkt gebied

De Gazastrook is volgens de Verenigde Naties een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Naar schatting 1,3 miljoen Palestijnen wonen er op 60 procent van de strook of 227 vierkante kilometers. De overige 40 procent is in handen van zo'n 5000 joodse kolonisten.

Bezoek Fischer

De aanval vond plaats op de dag dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Joschka Fischer, gesprekken voerde met leiders in Israël. Woensdag ontmoet Fischer in Ramallah de Palestijnse president Yasser Arafat en de Palestijnse premier Mahmoud Abbas.