LONDEN - Het is ‘onwaarschijnlijk’ dat de Iraakse leider Saddam Hussein maandagavond om het leven is gekomen door het Amerikaanse bombardement op een restaurant en directe omgeving in Bagdad. Dat berichtte de Britse zender BBC dinsdagavond op gezag van bronnen bij de Britse geheime dienst. Saddam Hussein zou zich enkele minuten voor de inslagen van de bommen in veiligheid hebben gebracht.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie in Washington zei dat het bombardement in de woonwijk “zeer, zeer doeltreffend” is geweest. Zowel het Pentagon als het Central Command in Qatar kon dinsdagavond echter geen uitsluitsel geven over de mogelijke slachtoffers onder de leden van het Iraakse regime.

Volgens het Pentagon zaten er 45 minuten tussen het binnenkomen van de tip over de mogelijke verblijfsplaats van de Iraakse leider en het uiteindelijke bombardement. Een anonieme functionaris van Defensie zei dat mogelijk ook de zoons van Saddam bij hun vader waren toen de precisiebommen insloegen. Er vielen volgens westerse en Iraakse media overigens zeker veertien burgerslachtoffers door het bombardement.