HAARLEM - "Mijn verdachte is emotioneel teveel bij de zaak betrokken om het verhaal hier opnieuw op te rakelen." Dat zei raadsman J. Sjöcrona woensdagmiddag voor de rechtbank in Haarlem over de 34-jarige John Veerman uit Volendam.

John Veerman was op de avond van de nieuwjaarsbrand de feitelijke bedrijfsleider van café De Hemel in Volendam. Hij werd gehoord als getuige in een civiele zaak die slachtoffers hebben aangespannen om de aansprakelijkheid van de gemeente en café-eigenaar Jan Veerman aan te tonen.

Sjöcrona betoogde over zijn cliënt: "Hij is altijd heel betrokken geweest bij de slachtoffers en heeft veel privé- en ziekenhuisbezoeken afgelegd." Ook deze getuige beriep zich op het verschoningsrecht.

Omdat Veerman, overigens geen familie van de café-eigenaar, ook verdachte is in de strafzaak die het Openbaar Ministerie is begonnen, werd het verzoek gehonoreerd. Net als Jan en diens dochter Laura Veerman wordt ook John verdacht van medeplegen van brand door schuld en dood door schuld. Sjöcrona vertelde wel dat zijn cliënt informeel is gehoord door de commissie-Alders. "Daar heeft hij zijn emoties geuit en zijn verhaal verteld. Na de brand heeft hij met lichamen gesleept en kinderen bevrijd. Dat heeft hem erg aangegrepen", aldus Sjöcrona. Veerman was volgens A. Binken, voorzitter van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) enkele weken in dienst bij de WirWar-bar, waar De Hemel onderdeel van uitmaakte, toen de fatale brand uitbrak.

Tijdens het verhoor verklaarde Veerman nog steeds voor de café-eigenaar werkzaam te zijn, nu als vrachtwagenchauffeur bij GBM-Keukens, een groot bouwmaterialenbedrijf van Veerman.

/DOSSIERVolendam