BELFAST - Irakezen uit binnen- en buitenland zullen naast leden van de coalitie tegen Saddam Hussein een plaats krijgen in de nieuwe interim-regering zodra het regime in Irak ten val is gekomen. Dat verklaarde de Amerikaanse president Bush dinsdag in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast, waar hij overleg voerde met de Britse premier Blair.

"De overgangsregering zal functioneren totdat de Irakezen een nieuwe regering kunnen kiezen", aldus Bush tijdens een persconferentie samen met Blair. Hij zei dat "vanaf dag één duidelijk is dat de Irakezen capabel genoeg zijn hun eigen land te bestuderen". De Iraki's moeten zo snel mogelijk hun eigen land weer besturen, meent hij.

Iraakse volk

Premier Blair viel hem daarin bij. "De nieuwe regering zal niet door ons of de VN worden gerund maar door het Iraakse volk." De regeringsleider verklaarde verder dat "de strijdkrachten geen dag langer in Irak zullen blijven dan noodzakelijk".

De Verenigde Naties krijgen een vitale rol toegedicht in Irak. De uiteindelijke keuze ligt echter bij de Irakezen zelf over hoe de tijdelijke regering eruit komt te zien, zei Bush. Op een vraag wat hij precies bedoelde met de vitale rol van de VN nam Bush de woorden deelname aan het interim-bestuur niet in de mond.

Vrijheid

De VN moeten de "mensen helpen in vrijheid te leven", zei Bush. Hij concentreerde zich in zijn antwoord op voedsel, hulpgoederen en medicijnen en prees secretaris-generaal Annan van de Verenigde Naties voor het benoemen van een speciale gezant voor Irak.

Blair viel Bush bij. "De sleuteldoelstelling is het welzijn van de Iraakse bevolking. De Verenigde Naties zullen bij de wederopbouw van Irak een sleutelrol spelen. Het is een verkeerde keuze om te praten over óf de coalitie óf de VN Irak moeten besturen. Het belangrijkste is dat Irak uiteindelijk bestuurd moet worden door de Iraakse bevolking", aldus Blair.

Londen zou graag zien dat de Verenigde Naties toezicht houden op een conferentie waar Irakezen hun nieuwe leiders kiezen. De speciale VN-coördinator moet toezien op het proces. Washington is echter van mening dat de volkerenorganisatie slechts een humanitaire rol moet spelen.