SCHIPHOL- De Luchtverkeersleiding Nederland op luchthaven Schiphol heeft zaterdagmiddag tot begin van de avond te kampen gehad met een systeemstoring. De storing leidde tot vertragingen op Schiphol.

Volgens een woordvoerder van de verkeersleiding is de veiligheid van het vliegverkeer niet in het geding geweest. De storing deed zich rond drie uur voor, net voor het begin van de 'avondspits'.

Normaal gesproken kunnen in de piekperiode 65 toestellen landen en veertig vliegtuigen opstijgen, dat werd teruggebracht tot twintig starts en twintig landingen.

De storing in het computersysteem leidde er toe dat de verwerking van vliegplannen, die elk vliegtuig moet overleggen, trager verliep dan normaal.

Standaardprocedures

"In zo'n geval treden standaardprocedures in werking waardoor we de capaciteit van binnenkomende en vertrekkende vluchten moeten verlagen", aldus de woordvoerder.

Verholpen

Om 20.30 uur was de storing verholpen en was de situatie weer normaal. Gedurende de storing hoefde geen enkele vlucht uit te wijken naar andere luchthavens.