BAGDAD - Een Amerikaanse tank heeft dinsdag een hotel vol buitenlandse journalisten in Bagdad beschoten. Een medewerker van het Britse persbureau Reuters en een cameraman van het commerciële Spaanse televisiestation Telecinco bezweken aan de verwondingen die ze door de inslag van een granaat in het Palestine Hotel opliepen.

Bekijk video

De Spaanse cameraman was de 37-jarige José Couso. Hij had granaatscherven in zijn been en gezicht. Tijdens een operatie in een ziekenhuis overleed hij aan zijn verwondingen. De medewerker van Reuters is de 35-jarige cameraman Taras Protsjoek uit Oekraïne. Hij werkte bij het bureau van het Britse persbureau in Warschau. Drie andere Reuters-journalisten raakten gewond. Van hen verkeert niemand in levensgevaar. De Spaanse regering, die de oorlog in Irak steunt, heeft Washington om opheldering gevraagd.

Nieuwe Revu

In het hotel verblijft ook de Nederlandse verslaggever Arnold Karskens. Hij werkt voor Nieuwe Revu en enkele andere media. Volgens hoofdredacteur Van der Bijl van Nieuwe Revu is Karskens ongedeerd. "De beschietingen gebeurden twee etages boven hem, maar hij is niet gewond. Hij kan gewoon zijn werk blijven doen."

De Amerikaanse generaal Blount, commandant van de 3e Infanterie Divisie, erkende enkele uren na het incident dat een Amerikaanse tank op het Palestine had geschoten. Hij zei dat de Amerikanen het vuur openden omdat ze vanuit het hoge gebouw met onder meer granaten en vuurwapens waren bestookt.

Legitiem

Een correspondent van de Britse zender Sky News ter plekke betwijfelde of er vanuit het hotel was geschoten. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie had eerder gezegd dat het hotel een legitiem doel zou zijn, als Iraakse militairen zich in de omgeving van het gebouw zouden bevinden. Hij wees erop dat het Pentagon over informatie beschikt dat Iraakse scherpschutters zich in de nabijheid van het hotel ophouden.

Al Jazeera

Een cameraman/correspondent van de Arabische televiezender al-Jazeera is eerder op de dag in Bagdad gedood toen het kantoor van de omroep tijdens een Amerikaanse luchtaanval door twee raketten werd getroffen. Een collega raakte lichtgewond. Dat heeft de nieuwszender, die zijn basis heeft in Qatar, gemeld.

Abu Dhabi

De satellietzender van Abu Dhabi, die vlakbij al-Jazeera is gevestigd, liet rechtstreekse beelden zien van journalisten die met kogelvrije vesten aan het getroffen gebouw verlieten. Het kantoor van Abu Dhabi raakte door de aanval beschadigd.

Al-Jazeera zond intussen vanaf een andere locatie nieuws uit over de bombardementen van die ochtend op Bagdad. De zender meldde dat door de raketaanvallen het Iraakse ministerie van Planologie in vlammen opging en dat ook de diplomatieke vertegenwoordiging van de Palestijnen in Irak werd verwoest.