AMSTERDAM - De Amsterdamse drugsbaron Steve Brown heeft na een aanslag op zijn leven eenuitkering uit het Schadefonds Geweldsmisdrijven ontvangen. Het gaat om eenbedrag van 11.363 euro. Volgens Brown ging het vooral om smartengeld voor hemen zijn gezin. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

Steve Brown werd in 1999 voor zijn woning in Amsterdam neergeschoten. Dieaanslag zou te maken hebben met zijn getuigenis tegen de moordenaar vandrugsbaas Klaas Bruinsma.

Bij het Amsterdamse politiekorps is opschudding ontstaan over het smartengeld.Hoofdcommissaris Jelle Kuiper zegt dat agenten niet bij het fonds hoeven aan tekloppen, omdat geweld tot het risico van het vak wordt gerekend. “Dat risicogeldt kennelijk niet voor criminelen”, zegt Kuiper.

Het Schadefonds Geweldsmisdrijven wil niet loslaten of meer criminelen eenuitkering hebben ontvangen na een aanslag op hun leven. Brown denkt zelf dathij de enige is: “Je moet geweld kunnen motiveren. Wie zie jij dat nou doen? Demeeste kunnen niet eens schrijven."

Het Schadefonds keert uit aan mensen die als gevolg van een geweldsmisdrijflichamelijk of geestelijk letsel hebben opgelopen, mits ze zelf nietmedeverantwoordelijk voor het geweld zijn. Vorig jaar keerde het fonds 6,7miljoen euro uit.