SYDNEY - Vredesactivisten hebben dinsdag een Australisch oorlogsschip tegengehouden dat vanuit de haven van Sydney wilde vertrekken naar Irak. Ze klonken zich aan het fregat vast met bergbeklimmersuitrusting en plaatsten er onder water een obstakel voor.

Hoewel Australië extra veiligheidsmaatregelen heeft genomen na de aanslagen van 11 september en die op Bali, wisten de activisten van Greenpeace de waterpolitie te verrassen toen het fregat, HMAS Sydney, opstoomde naar de uitgang van de haven.

De actie werd gadegeslagen door premier John Howard en functionarissen van Defensie, die het vertrek van de 230 bemanningsleden bijwoonden. De politie arresteerde twee vredesactivisten. Het fregat verliet met enige vertraging en met een spandoek met "Nee tegen de oorlog" nog aan de romp de haven.

In een verklaring zei Greenpeace het schip te hebben tegengehouden dankzij zwemmers en duikers en een vloot kleine boten. "De beste bijdrage die Australië kan leveren aan vrede zou de onmiddellijke terugtrekking van alle gewapende troepen uit Irak zijn", verklaarde Greenpeace-directeur Peter Mullins.

Australië heeft 2000 militairen, twee oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen naar de Golf gestuurd om zich bij de grote Amerikaanse en Britse contingenten te voegen.