RIJSWIJK - Een redacteur van de GPD heeft een inlogcode voor een computersysteem van de persdienst aan een voorlichter van het ministerie van Sociale Zaken gegeven.

De man heeft donderdag zijn functie met onmiddellijke ingang neergelegd, zijn arbeidsovereenkomst zal op korte termijn worden beëindigd.

Dat heeft GPD-hoofdredacteur Marcel van Lingen donderdagavond gezegd. Volgens Van Lingen kwam de journalist donderdag zelf naar de hoofdredacteur. Hij bekende toen de code te hebben gegeven. De voorlichter zou die "onder valse voorwendselen" hebben ontlokt.

"De redacteur was vals voorgelicht", aldus Van Lingen. Wat het 'smoesje' van de voorlichter van Sociale Zaken was, wil Van Lingen niet zeggen.

Geheimhoudingsplicht

Volgens de hoofdredacteur werkt de man al meer dan tien jaar voor de GPD. "Hij betreurt het gebeurde zeer en heeft zelf zijn functie neergelegd", aldus van Lingen, die een "stevig gesprek" met de medewerker heeft gevoerd. "Het is onverstandig en verboden. Je hebt geheimhoudingsplicht."

Zaterdag werd bekend dat twee oud-journalisten van de GPD die nu als voorlichter bij Sociale Zaken werken, zich honderden keren illegaal toegang hadden verschaft tot een computersysteem van de persdienst voor de bij hen aangesloten regionale kranten. Beiden werden daarom voorlopig op non-actief gesteld.

Spoeddebat

Donderdagavond vindt er een spoeddebat in de Tweede Kamer over de kwestie plaats.