UTRECHT - Railinfrabeheer, de infrastructurele poot van de Nederlandse Spoorwegen, plaatst deze week op verschillende stations in het land bewakingscamera's. Dat gebeurt onder andere op Amsterdam Lelylaan, een station dat erg 'populair' is onder criminelen.

Volgens Railinfrabeheer gaat het om een eerste reeks in een serie van 28 middelgrote stations die voor april volgend jaar toezichtsapparatuur krijgen. "De camera's moeten de sociale veiligheid van reizigers en treinpersoneel op deze stations verbeteren", aldus Railinfrabeheer woensdag.

De 28 stations die een filmapparaat krijgen zijn geselecteerd op basis van een in 1999 gehouden onderzoek naar het veiligheidsgevoel van reizigers. De stations die destijds een onvoldoende scoorden, krijgen nu een camera.

Het ministerie van Verkeer heeft f 10 miljoen gedoneerd voor het veiligheidsoffensief. NS Reizigers draagt ook bij, zodat er meer camera's per station geplaatst kunnen worden.

De beelden die de opnameapparatuur registreert, worden 24 uur per dag bekeken bij de Centrale Camera Toezichtruimte in Amsterdam. Daar worden de beelden van de grote stations ook bekeken.

/DOSSIERDe NS