AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft vrijdag een wel heel creatieve oplichter aangehouden. De 32-jarige man vroeg mensen om een koffer met miljoenen Amerikaanse dollars uit Nederland te smokkelen. Die koffer zat vol met zwarte papiertjes, maar met een speciale vloeistof konden deze papiertjes in dollars worden omgetoverd. De smokkelaar kreeg een deel van het bedrag dat in de koffer zat. Althans, dat was de belofte.

Hij benaderde mensen per e-mail en per brief, en deed zich voor als vertegenwoordiger van een regering of een bank. Een Australiër geloofde erin en kwam naar Amsterdam. In een hotel gaf de oplichter hem een demonstratie. Hij sprenkelde wat vloeistof over een paar zwarte papiertjes, en warempel: de papiertjes veranderden in kakelverse dollars.

Wat het slachtoffer niet wist, was dat de oplichter enkele échte dollars vantevoren zwart had gekleurd. De rest van de enorme hoeveelheid zwarte papiertjes in de koffer blijft zwart, hoeveel vloeistof je er ook overheen gooit. Dankzij een vlotte verkoopbabbel trapte de Australiër erin. Na betaling van tienduizenden euro's kon hij het flesje vloeistof kopen en de koffer meenemen.

Maar wat het slachtoffer ook niet wist, was dat de oplichter eerder een explosief mengsel aan de witwasvloeistof had toegevoegd. De vloeistof moet zogenaamd koel worden bewaard, maar bij kou spat het flesje spontaan uit elkaar. En zo gebeurde, in de koelkast van het Amsterdamse hotel. Door opnieuw tienduizenden euro's op tafel te leggen, kon de Australiër een nieuw flesje kopen.

Wat de dader echter niet wist, was dat het hotel inmiddels de politie had gewaarschuwd. Die sloeg de man in de boeien. Maandag is de verdachte voorgeleid. Of hij nog meer mensen geld afhandig heeft gemaakt, kon de politie niet zeggen. Maar wel dat hij niet de enige is. Met enige regelmaat worden mensen in Amsterdam slachtoffer van deze truc.