RIJSWIJK - Langs vrijwel de hele Nederlandse kust wordt dijkbewaking ingesteld. In Zeeland gebeurt dat al donderdagmiddag. Dat maakte een woordvoerder van de Stormvloedwaarschuwingsdienst donderdag bekend.

Daarna krijgen Noord-en Zuid Holland het advies om de dijken te bewaken.

Naar verwachting adviseert de dienst donderdagavond Texel, Friesland en Groningen over de dijken. In deze gebieden is het echter nog onzeker of het water boven het kritieke peil voor dijkbewaking komt. Dit peil verschilt per gebied.

Bij overschrijding stellen de waterkeringdiensten bewaking in, zoals patrouilleren langs de dijken en controleren op eventuele schade.

Waterstanden

Volgens de zegsman was in januari 1976 de laatste keer dat in Nederland alle kustplaatsen werden bewaakt. De verwachte noordwesterstorm op de Noordzee is verantwoordelijk voor de hoge waterstanden langs de kust in de nacht van donderdag op vrijdag.

Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering in Zeeland gaat donderdagavond omstreeks 22.00 uur dicht. Het duurt ongeveer anderhalf uur voordat de Oosterscheldekering volledig is gesloten. Rijkswaterstaat verwacht om 01.40 uur de hoogste waterstand.

"De weg blijft begaanbaar. Er wordt wel windkracht zeven verwacht, dan is het beter om niet met bijvoorbeeld auto's met caravans op de kering te rijden.'

Veerboten

Rederij Doeksen heeft een groot deel van de afvaarten van de veerboten richting Vlieland en Terschelling geschrapt wegens de dreigende storm.

Herfststorm

Volgens een woordvoerder van het KNMI krijgt Nederland dit weekeinde te maken met stormachtige dagen, zoals hoort bij het najaar. "Het is geen extreme storm, maar meer een gemiddelde herfststorm. Over heel het land zullen windstoten voorkomen van zo'n 100 kilometer per uur. Maar dat is niet extreem."

Het KNMI verwacht geen weeralarm af te hoeven geven. "Ik denk dat het alleen bij waarschuwingen blijft", aldus de zegsman.

Herfststorm op komst