DEN HAAG - PvdA-leider Bos vindt de door het Centraal Planbureau (CPB) voorspelde effecten van het bezuinigingspakket van CDA en PvdA 'onverantwoord'. Hij zei dat maandag nadat hij met partijgenoten de doorrekeningen van het CPB had besproken.

Volgens Bos blijkt uit de cijfers dat de afgesproken maatregelen slecht uitpakken voor de werkgelegenheid en de inflatie. Als gevolg daarvan pakt ook de koopkracht van burgers verkeerd uit. "En het treft vooral de verkeerde mensen", zei Bos. "Ik kan me niet voorstellen dat het CDA kan leven met een pakket dat zo slecht scoort."

Overleg

Maandagmiddag bespreekt Bos onder leiding van de informateurs Donner en Leijnse de CPB-cijfers met CDA-leider Balkenende. Hij wilde niet vooruitlopen op de gevolgen voor de kabinetsformatie. CDA en PvdA kwamen vorige week een bezuinigingspakket van 20,5 miljard euro overeen.

Het grootste deel daarvan, 14,5 miljard, is noodzakelijk om in 2007 een begrotingsevenwicht te bereiken, 6 miljard is voor extra investeringen in onder meer zorg, onderwijs en veiligheid.

Groot belang

Het CDA vindt vooral het wegwerken van het tekort van groot belang, de PvdA de investeringen. Bovendien vreesden de sociaal-democraten dat de bezuinigingen de economie te veel schade zouden toebrengen.

De PvdA voelt zich door het CPB bevestigd in die stelling. Volgens PvdA-bronnen blijkt uit de cijfers van het planbureau dat door de bezuinigingen de economische groei plaats zou maken voor een economische krimp. Ook op langere termijn zouden de bezuinigingsmaatregelen de economie parten spelen.

Lastenverzwaringen

De meeste schade wordt aangericht door de lastenverzwaringen van circa 5 miljard die in het pakket zijn opgenomen. Het gaat daarbij volgens PvdA'ers vooral om maatregelen die op aandringen van het CDA in het ombuigingspakket zijn opgenomen.

De PvdA zal maandagmiddag bepleiten om een aantal lastenverzwaringen ongedaan te maken. Die zouden dan vervangen kunnen worden door bijvoorbeeld extra bezuinigingen op Defensie of een beperking van de hypotheekrenteaftrek, alle twee maatregelen waar het CDA zich al eerder mordicus tegen heeft verklaard.