BAGDAD - Amerikaanse mariniers hebben drie presidentiële paleizen in Bagdad in handen gekregen. Daaronder is ook het belangrijkste paleis van Saddam Hussein in het centrum van de stad.

Video: Bekijk video

Dat heeft een Amerikaanse militaire woordvoerder maandagmorgen gemeld. De woordvoerder liet weten dat de Amerikanen met 65 tanks en veertig Bradley gevechtsvoertuigen maandagmorgen Bagdad waren binnengetrokken. Hij zei tevens dat de mariniers zijn opgerukt tot in de buurt van het Iraakse ministerie van Informatie, maar dat dit gebouw nog niet is bezet.

Verslaggevers van het Franse persbureau AFP lieten weten dat in of rond Saddams belangrijkste paleis in Bagdad nog steeds wordt gevochten. Een AFP-medewerker zag twee Amerikaanse legervoertuigen en tien mariniers in het gebouw rijden. Verder stelden de medewerkers van het Franse persbureau dat de ministeries van Informatie en Buitenlandse Zaken nog in handen van de Iraki's zijn.

Afgeslacht

De Iraakse minister van Informatie Mohammed Said al-Sahhaf gaf maandagmorgen voor zijn ministerie een persconferentie. Hij zei dat de Amerikaanse pantsereenheden "zijn afgeslacht". Verder waarschuwde Al-Sahhaf dat de Iraki's "de Amerikanen een lesje zullen leren, dat ze niet zullen vergeten". Ook ontkende hij dat de Amerikanen met 65 tanks Bagdad zijn binnengereden.

Een correspondent van het Spaanse persbureau EFE meldde dat een aantal leden van de Republikeinse Garde zich rond half acht 's morgens (Nederlandse tijd) overgaf aan de Amerikanen. De EFE-medewerker noemde geen aantallen.

Buitenwijken

In zuidelijke buitenwijken van Bagdad is maandagmorgen na een betrekkelijk rustige nacht de strijd tussen Amerikaanse troepen en Iraki's weer losgebarsten. Wapens van alle kalibers waren te horen: kanonnen, zware mitrailleurs, luchtafweergeschut en lichte wapens. Minstens twee bommen hebben maandagochtend vroeg het centrum van Bagdad geraakt. Andere kwamen terecht in buitenwijken. Sinds de Amerikanen de rand van Bagdad belagen, zijn volgens hen al zeker Iraakse strijders gedood.

Grondoorlog

De grondoorlog woedt nu niet alleen in Bagdad, maar ook in Karbala (centrum) en Basra (zuiden). De Amerikanen zeggen Karbala inmiddels onder controle te hebben. De Britten zijn na ruim twee weken belegering zondag eindelijk stad Basra binnengetrokken. Het grootste deel van Basra is veiliggesteld, aldus de Britten. Bij gevechten in de stad zijn volgens Defensie in Londen zondag drie Britse militairen gedood.

In het noorden is de oorlog nog niet in de steden gearriveerd. Iraakse troepen trekken zich terug in de binnensteden van Mosul en Kirkuk.

Speciale pakken

De gehele Amerikaanse 1e marinedivisie (20.000 soldaten) mag voor het eerst sinds de aanval op 20 maart begon de speciale pakken uitdoen die beschermen tegen biologische en chemische wapens. Dat duidt erop dat de autoriteiten menen dat de dreiging van dit soort wapens afneemt.

Ziekenhuizen

De ziekenhuizen in Bagdad kunnen het niet meer aan, aldus het Rode Kruis. De hoofdstad zit nog steeds vrijwel geheel zonder stroom. Hulporganisaties spreken van een humanitaire ramp. Anderhalf miljoen Irakezen kunnen niet meer aan schoon water komen. De Amerikaanse president Bush overlegt maandag met de Britse premier Blair in Noord-Ierland over hoe het verder moet met Irak, na de oorlog. Op de vrijdag ingenomen luchthaven van Bagdad is een eerste Amerikaans militair vrachtvliegtuig geland.