AMSTERDAM - Willem Holleeder is maandagavond in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp opnieuw onwel geworden. Hij is met spoed naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) afgevoerd en onderzocht.

Inmiddels verblijft hij weer in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, aldus zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers dinsdag.

Holleeder werd in april, kort na aanvang van het strafproces tegen hem, aan zijn hart geopereerd.

Rechtzaal

Woensdag zal een cardioloog onderzoeken of het verantwoord is Holleeder weer in de rechtszaal te laten plaatsnemen. Volgens de huidige planning zal het Openbaar Ministerie donderdag en vrijdag zijn visie op de megazaak geven en de strafeisen tegen Holleeder en zijn medeverdachten bekendmaken.

Duizelig

Maandagavond, na afloop van de openbare zitting, bleven advocaat Kuijpers en Holleeder nog in de rechtszaal om een bandopname te beluisteren. Holleeder (49) werd toen "duizelig".

Volgens Kuijpers was de eerste diagnose dat Holleeder "oververmoeid" was. Het onderzoek naar Holleeders conditie heeft drie uur geduurd, aldus de raadsman.

Pompfunctie

In april werd Holleeder in de eerste week van het proces onwel. Maandag heeft hij de rechtbank nog uitvoerig geïnformeerd over zijn medische lotgevallen. Hij zette onder meer uiteen dat de pompfunctie van zijn hart is gereduceerd tot 20 procent.

Een patiënt met een pompfunctie van 35 procent zou twee tot vijf jaar te leven hebben, zo zou Holleeder door de behandelend medici zijn verteld. "Het hart is stuk", aldus Holleeder.

Kort geding

Kuijpers maakte dinsdag bekend dat hij zich als eisende partij voegt in een kort geding dat zijn confrère Gabriël Meijers heeft aangespannen tegen de Staat. Meijers is de advocaat van Jan-Dirk P., de vastgoedmagnaat die volgens justitie heeft meegewerkt aan het wegsluizen van gelden die Holleeder van Willem Endstra zou hebben afgeperst.

Meijers wil dat een 200 pagina's tellend verweerschrift van zijn hand plus bijlagen in het dossier-Holleeder wordt gevoegd. Uit die stukken zou blijken dat een aantal verdachte geldtransacties volstrekt legaal is geweest.

Dagboek

Endstra, geliquideerd in mei 2004, hield een dagboek bij, waarin hij gewag maakt van de afpersing door Holleeder. Volgens Kuijpers blijkt uit de stukken van Meijers dat Endstra bepaalde gegevens heeft gefalsifieerd.

"Het verweerschrift moet integraal in het dossier worden gevoegd", aldus Kuijpers. "Zo niet, dan worden mij opzettelijk stukken onthouden."