HOOGEVEEN - Bij een dierencentrum aan de Parmentierstraat in Hoogeveen zijn maandagmiddag meerdere personen onwel geworden. Vierentwintig mensen zijn in quarantaine in een naastgelegen pand. Dat laat de gemeente weten.

Zij worden ontsmet en daarna naar het academisch ziekenhuis UMC in Groningen gebracht.

Onbekende stof

Ze zijn mogelijk besmet geraakt door een nu nog onbekende stof, zei burgemeester W. Urlings van de gemeente Hoogeveen tijdens een persconferentie. De gemeente werkt aan een noodverordening. RTV Drenthe is in de lucht als rampenzender.

Volgens de burgemeester kampen die mensen met gezondheidsklachten als duizeligheid en huiduitslag. De groep is maandag direct in contact geweest met de dierenwinkel.

Voorzorgsmaatregel

Voor de tachtig mensen die het gebied niet uit mogen rondom het dierencentrum in Hoogeveen wordt overnachting geregeld. Zij krijgen een bed in wijkcentrum De Magneet in Hoogeveen. Dat heeft Willem Urlings, de burgemeester van Hoogeveen,gezegd. Het gebied is hermetisch afgesloten zolang de aard van de besmetting niet duidelijk is. "Een voorzorgsmaatregel, omdat wij nog niet weten om welke stof het gaat", aldus Urlings.

Nog eens tachtig mensen hebben zich gemeld met gezondheidsklachten zoals braken en huiduitslag. Deze mensen zijn maandag ook in het dierencentrum in Hoogeveen geweest. Dat zei een woordvoerder van de gemeente.

De tachtig mensen hebben contact opgenomen met de gemeente via een speciaal opengesteld telefoonnummer. Welke procedure voor deze mensen volgt, is nog niet bekend. De politie verzoekt iedereen die maandag in de bewuste dierenwinkel is geweest te bellen met een door de gemeente Hoogeveen opengesteld nummer.

Ondertussen zijn het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en een ontsmettingsteam bij de dierenzaak gearriveerd om de mensen die in quarantaine zitten te ontsmetten.

Volgens de politie zijn eerder op de dag vier mensen in de dierenwinkel onwel geworden. Die zouden inmiddels naar ziekenhuizen zijn gebracht. Ook vijf hulpverleners zouden uit voorzorg naar het ziekenhuis zijn vervoerd.

Noodhospitaal

De hulpdiensten hebben ter plekke een noodhospitaal gebouwd. Zolang niet bekend is waardoor de mensen klachten hebben, worden zij niet vervoerd. Dat heeft te maken met mogelijk besmettingsgevaar.

Onderzoeken

De Milieu Ongevallendienst en het Vergiftigingen Informatie Centrum van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzoeken wat de oorzaak is van de klachten in Hoogeveen. Zo laat de politie weten.

Dierencentrum

Dierencentrum Annen Animal Center aan de Parmentierstraat 13 in Hoogeveen handelt in tropische vissen, vogels en knaagdieren. Het opende op 6 oktober zijn deuren. In maart van dit jaar brandde Annen Animal Center in Schuinesloot (gemeente Hardenberg) af, na slechts 3 weken open te zijn geweest.

Mensen onwel in dierenzaak Hoogeveen