BAGDAD - De Amerikaanse troepenmacht in Centraal-Irakheeft de omsingeling van de hoofdstad Bagdad voltooid. Dat melddede nieuwszender CNN op gezag van Amerikaanse militaire bronnen.Volgens CNN hebben de Amerikanen nu alle wegen in handen die vanen naar Bagdad leiden.

Het Britse persbureau Reuters, dat zicheveneens baseert op een Amerikaanse commandant, meldt echter dat ernog een weg is die nog moet worden 'veiliggesteld'. Het gaat om deweg die leidt naar de noordelijke stad Kirkut.

Zware gevechten

Vanuit de zuidelijke en zuidoostelijke buitenwijken van Bagdadwerden zondagavond zware gevechten gemeld. Correspondentenberichtten dat de grondtroepen ook luchtsteun krijgen. Er is zwaarartillerievuur en mortiervuur te horen. Medische bronnen melden dater vanuit die wijken veel gewonde burgers naar ziekenhuizen in hetcentrum worden overgebracht.

Kolonel Will Grimsley, commandant van de 1e Brigade van de derdeAmerikaanse Infanterie Divisie, liet weten dat de 1e Brigade hetvliegveld en het gebied ten westen van Bagdad onder controle heeft.De 2e Brigade opereert volgens hem in het zuiden, de 3e Brigade inhet noordwesten en de mariniers bevinden zich in het noordoosten enook in het zuidoosten van de Iraakse hoofdstad.

Ontspannen bevolking

De stad Kerbala, waar de afgelopen dagen zwaar werd gevochten,leek zondagavond in Amerikaanse handen te zijn gevallen.Geallieerde militairen maakten bekend dat het verzet in Kerbala,dat werd geboden door ongeveer vijfhonderd feyadeen-strijders,fanatieke aanhangers van Saddam Hussein, was gebroken.De militairen werden zondagavond begroet door een vriendelijkeen ontspannen bevolking, zo melden ooggetuigen. Kerbala ligt op eencruciale bevoorradingsroute naar Bagdad.