LONDEN - Amerikaanse gevechtsvliegtuigen hebbenin het noorden van Irak per abuis een colonne Amerikaansemilitairen en Koerdische burgers en strijders gebombardeerd. Doorhet zogenoemde 'vriendelijke vuur' zijn volgens een verslaggevervan de BBC die ter plekke is, veel doden gevallen.

Een hoge Koerdische functionaris liet weten dat er onderKoerdische strijders zeker achttien doden zijn gevallen. Meer dan mensen raakten gewond. Het is niet duidelijk hoeveel Amerikanener zijn gedood door de vergissing. Medische bronnen melden dat erzeker vier VS-militairen zijn omgekomen.

De BBC-correspondent sprakaanvankelijk van tien tot twaalf Amerikaanse doden bij Dibaga, 20kilometer ten zuiden van Arbil. Veel Koerdische burgers die in hetkonvooi meereisden, zouden eveneens het leven hebben gelaten.Een van de Koerdische gewonden is Wajih Barzani, de broer vanMassoud Barzani, de leider van de Democratische Koerdische Partij.Wajih, die leiding geeft aan de speciale militaire eenheden van deKDP, is naar een ziekenhuis overgebracht.

Het Amerikaanse centrale commando sloot zondag nadrukkelijk nietuit dat het mogelijkerwijs inderdaad een Amerikaanse aanval was ophet konvooi. De zaak zal nader worden onderzocht, zegde hetcommando toe.

Amerikaanse doden

Beelden van de plek des onheils toonden auto's met open laadbakdie met volle snelheid gewonden afvoerden en een ambulance metsirenes en zwaailichten. "Ik heb tien tot twaalf lichamen geteld... Amerikaanse doden", aldus BBC-journalist John Simpson die zelfook lichte verwondingen opliep doordat een bom op slechts enkelemeters afstand van hem explodeerde.

Lichamen

"Dit is een scène uit de hel hier. Er staan voertuigen inbrand, lichamen branden, lichamen liggen verspreid, en er liggenstukken van lichamen in het rond", aldus de verslaggever. "Zehebben hun eigen mensen geraakt, ze hebben een hoop gewone figurengedood. Ik kijk nu naar de lichamen en het is geen leuk gezicht.Dit is zeker een verschrikkelijk eigen doelpunt van deAmerikanen", zei Simpson. Een Koerdische vertaler die sinds maartvoor de BBC in het gebied werkte, is bij het bombardement om hetleven gekomen.