BAGDAD - Bagdad kwam zondag kort voor dageraad opnieuwonder vuur te liggen van de coalitietroepen, aldus eencorrespondent van AFP ter plekke. Explosies en artillerievuurklonken ten zuiden van de Iraakse hoofdstad. Ook in het centrumdeed zich een enkele ontploffing voor. Eerder in de nacht warenhier twee ongewoon zware explosies te horen.

Rond negen uur waren opnieuw explosies te horen in Bagdad.Verslaggevers in het centrum van de stad meldden vanuit hetwestelijke buitenwijken het gerommel van artilleriebeschietingen tehoren. Ook zouden er raketbschietingen plaatsvinden.

Amerikaanse troepen staan net buiten Bagdad. Ten zuidwesten vande stad hebben zij sinds vrijdag de internationale luchthaven inhanden. Zondag meldden commandanten dat er in totaal 7000Amerikaanse militairen op Bagdad International Airport staan.Vanaf het vliegveld, dat tot voor kort nog Saddam InternationalAirport heette, zullen zondag evenals een dag eerder tanks enpantservoertuigen buitenwijken van de Iraakse hoofdstad ingaan.

Omsingeling

Amerikaanse militairen zullen zondag de omsingelingvan de Iraakse hoofdstad Bagdad vermoedelijk voltooien. Eenhedentrekken naar het noordwesten van de stad terwijl mariniers oprukkennaar de rivier de Tigris in het zuidoostelijke deel, zo verklaardemajoor Rod Legowski."We denken dat Bagdad zondag helemaal omsingeldzal zijn", zei Legowski op het internationale vliegveld evenbuiten de stad. De majoor is verbindingsofficier van de mariniersbij de derde divisie op het vliegveld.

"Ze gaan door met hun opmars naar het noordwesten naar deTigris om een cordon rond de stad te leggen", zei Legowski over deopmars van de mariniers. De aanval begon om drie uur in de nachtvan zaterdag op zondag.