HAARLEM - Net als haar vader maandag, zweeg ook de 25-jarige Laura Veerman woensdag voor de rechtbank in Haarlem. Ze was daar verschenen voor de getuigenverhoren in de civiele zaak die letselschade-advocaten namens een aantal slachtoffers en de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) hebben aangespannen.

De raadsvrouw van Veerman beriep zich op het algehele verschoningsrecht van een familielid. Omdat haar vader een van de partijen is in de zaak, hoeft zij niet te antwoorden. Bovendien is zij ook verdachte in een gerechtelijk vooronderzoek door het Openbaar Ministerie.

Net als haar vader Jan Veerman wordt Laura verdacht van medeplegen van brand door schuld, met de dood als gevolg, en medeplegen van dood door schuld. Laura Veerman was bedrijfsleidster in café De Hemel.

Letselschade-advocaat J. Beer stond niet te kijken van het beroep op verschoningsrecht. "Wij stellen de getuigen in de gelegenheid tot het beantwoorden van vragen. Ze bepalen zelf of ze daar wel of geen gebruik van maken. De vragenlijsten worden aan het dossier toegevoegd en het is straks aan de rechter om te bepalen hoe hun zwijgen wordt beoordeeld."

De verhoren gaan woensdagmiddag verder met J. Veerman, die op de avond van de brand de feitelijke bedrijfsleider was. Hij is voor zover bekend geen familie van de café-eigenaar en zijn dochter. Hij is wel verdachte in de strafzaak. De verwachting is dat ook hij zich beroept op het verschoningsrecht.

Aan het einde van de middag getuigt R. Schilder, die werkte in het café. Hij zal wel op alle vragen moeten antwoorden.

/DOSSIERVolendam