DEN HAAG - Het ministerie van Sociale Zaken heeft ruim een jaar lang ingebroken in het redactionele computersysteem van de Geassocieerde Pers Diensten (GPD). Daarbij bekeken een of meer ambtenaren stelselmatig nog niet gepubliceerde verhalen en interne agenda's.

De GPD, die veel regionale kranten voorziet van artikelen, uitte die beschuldiging zaterdag.

Volgens directeur en hoofdredacteur van de GPD Marcel van Lingen heeft het ministerie zich toegang verschaft met de wachtwoorden van een voormalige werknemer van het persbureau en van iemand die er nog werkzaam is.

Donner

Het ministerie zou zo al op de hoogte zijn van artikelen die nog niet in de krant hadden gestaan, waaronder een portret van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken. "We kregen opmerkingen over interne stukken, waardoor we ons afvroegen: hoe kan dat?", aldus Van Lingen, die geen aanwijzingen heeft dat ambtenaren ook wijzigingen aanbrachten in verhalen.

De directeur communicatie van het ministerie liet de GPD weten niet te kunnen reageren op de beschuldiging. "Ik word erdoor overvallen en wil dit eerst intern uitzoeken", aldus Stephan Schrove zaterdag in de GPD-kranten die over de kwestie publiceren.

Aangifte

Er waren al langer vermoedens dat er iets niet klopte en uit onderzoek dat Van Lingen liet doen, bleek vrijdag dat sinds medio vorig jaar bijna elke dag vanuit het ministerie werd ingelogd op het systeem. De GPD spreekt van spionage en bekijkt of het mogelijk is aangifte te doen.

Het persbureau onderzoekt of andere ministeries ook toegang hadden tot het redactionele systeem. "We voelen ons bespioneerd door de overheid. Dit is een regelrechte aantasting van de persvrijheid", aldus Van Lingen. Hij raadt andere media aan te onderzoeken of iets soortgelijks ook hen is overkomen.

Hoe het ministerie aan de wachtwoorden kwam, onderzoekt de GPD nog.