SINGAPORE/KUALA LUMPUR/SEOUL - Scholen in Singapore blijven nog eens negen dagen gesloten om de verspreiding van de longziekte SARS tegen te gaan. Een medewerker van het Chinese ministerie van Gezondheid heeft ondertussen excuses aangeboden voor de trage bestrijding van het virus.

De leraren in Singapore krijgen de komende dagen een cursus over de ziekte en hoe zij de leerlingen daar over moeten voorlichten.Dat maakte het ministerie van Onderwijs van de Zuidoost-Aziatische stadstaat zaterdag bekend.

De 600.000 leerlingen van basisscholen zouden maandag na tien dagen gedwongen vrijaf weer naar school gaan. De lagere scholen gaan nu pas op 16 april open, de middelbare scholen twee dagen eerder. De ziekte lijkt inmiddels op zijn retour in Singapore, dat met 101 besmette personen zwaar is getroffen. Vrijdag meldde zich nog weer een nieuwe patiënt met de ziekteverschijnselen.

Quarantaine

Het boordpersoneel van een toestel van de Koreaanse luchtvaartmaatschappij Korean Air is zaterdag in quarantaine gegaan, nadat een Taiwanese passagier aan de ziekte bleek te lijden. Overheidsfunctionarissen zijn op zoek naar de 188 medepassagiers van de man, die op 28 maart van Peking naar Seoul vloog.

In Maleisië zou inmiddels ook iemand aan het geheimzinnige virus zijn overleden, zo maakte het ministerie van Gezondheid zaterdag bekend. De 64-jarige man overleed afgelopen zondag.

Hongkong: 800 besmettingen

In Hongkong zijn opnieuw drie mensen aan de besmettelijke longziekte SARS overleden. Dat heeft de overheid van de Zuid-Chinese stad zaterdag bekendgemaakt. Ook hebben opnieuw 39 mensen de ziekte opgelopen. Daarmee staat het aantal besmettingen in Hongkong op achthonderd. In de stad zijn inmiddels twintig mensen aan Severe Acute Respiratory Syndrome overleden.

Excuses

Een medewerker van het Chinese ministerie van Gezondheid heeft excuses aangeboden voor de trage bestrijding van het SARS-virus in zijn land. Dat heeft de krant South China Morning Post zaterdag gemeld.

"Vandaag bieden we iedereen onze excuses aan. Er was slechte coördinatie bij onze medische diensten en de massamedia. Het lukte ons niet om onze mensen te verzamelen en iedereen goede wetenschappelijke informatie te geven", aldus de verklaring. De functionaris deed zijn uitlatingen op een persconferentie die niet toegankelijk was voor buitenlandse journalisten. Zijn verklaring is niet in de Chinese media verschenen.

Kritiek

China heeft veel kritiek gekregen door de late en ondoorzichtige aanpak van de besmettelijke ziekte. De mysterieuze longaandoening is vermoedelijk in november ontstaan in de zuidelijke provincie Guangdong.