DEN HAAG - Vlakbij het verdachte bedrijf in het Noord-Limburgse Ospel is nog een pluimveehouderij ontdekt waar mogelijk vogelpest heerst. Dat heeft het ministerie van Landbouw zaterdag meegedeeld.

Het bedrijf met de tweede verdenking ligt in het buurtschap Nederweert-Eind, op ruim 1 kilometer afstand van het eerste geval. Het besmettelijke virus blijkt daarvoor het Noordervaartkanaal te zijn overgestoken.

Het ministerie verwacht het bedrijf, een kalkoenhouderij, samen met vijf omringende pluimveehouderijen nog dit weekeinde leeg te halen. Rondom het eerste verdachte geval in Ospel liggen al acht collegabedrijven die momenteel worden geruimd.

Boos

Rondom de nieuwe verdenking zijn de wegen nog niet afgezet. De militairen die daarvoor waren opgeroepen zijn nog niet aangekomen, ondanks toezeggingen van de rijksoverheid. Burgemeester C. Suttorp van Nederweert is daarover bijzonder boos. "De politie kan het hier niet meer aan", aldus Suttorp.

De branche reageert geschokt op de tweede verdenking. "Het betekent dat het virus echt actief is in dit gebied; een enorme zorg", aldus voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie Pluimveehouders (NOP). "Mijn eerste reactie is dat er radicaler geruimd moet worden: minstens 3 kilometer rondom de verdenkingen."

Het ministerie van Landbouw doodt nu uit voorzorg de dieren in een straal van 1 kilometer. Wolleswinkel probeert minister Veerman (Landbouw) zaterdagmiddag nog te overtuigen.

Tot dusver zijn er 177 besmettingen en 29 zware verdenkingen vastgesteld van vogelpest in Nederland. De meeste gevallen zijn opgedoken rond Barneveld in de Gelderse Vallei. De verdenkingen in Noord-Limburg zijn ernstiger voor de sector, omdat hier meer kippen verblijven dan in de regio-Barneveld.

Schade

De schade door de vogelpest beloopt al 150 miljoen euro. "De producten blijven liggen, maar de kosten gaan door", aldus voorzitter J. Ramekers van het Productschap Vee Vlees en Eieren (PVE). Zijn grootste zorg is de verstoorde opbouw van een nieuwe pluimveestapel. De aanvoer van nieuwe kuikens voor de pluimveebedrijven ligt sinds vrijdag stil. Daardoor is over enkele weken mogelijk een tekort aan kippen voor de slacht.

Zo'n onderbreking vond vorige maand ook enige tijd plaats, kort na de uitbraak bij Barneveld. Toen zijn de broedmachines voor enige tijd uitgeschakeld. Collegabestuurder J. Jongerius van het productschap noemt ook de situatie in België erg lastig. Volgens hem weigert het land de in- en doorvoer van allerlei agrarische producten hier. "Onze exporteurs krijgen plots geen exportvergunningen meer. Ik vraag me af of dat wel mag in de Europese regels", aldus Jongerius.