UTRECHT - Dat 2001 vooral de geschiedenis ingaat als een rampjaar blijkt ook uit de top-10 van nieuwe woorden in 2001 die hoofdredacteur Ton den Boon van de 13e 'Grote Van Dale' heeft samengesteld. Het meestgebruikte nieuwe woord was volgens Den Boon MKZ-crisis.

De top-10 wordt verder vooral beheerst door de brand in het Volendamse café De Hemel in de nieuwsjaarsnacht. Vier nieuwe woorden in het lijstje zijn daar volgens Den Boon tot te herleiden: cafébrand, nieuwjaarsbrand, rampcafé en nieuwjaarsramp.

Pas op nummer 8 staat een woord dat niet met eerder genoemde rampen te maken heeft: zeggekorfslak. De naam van dit diertje bestaat al eeuwen maar omdat de het in 2001 in zijn bestaan werd bedreigd èn de aanleg van de A73 bijna blokkeerde, werd zeggekorfslak een veelgebruikt woord. Na liquidatiepolitiek staat WTC-ramp als laatste in de top-10.

Den Boon gebruikte voor het samenstellen van zijn lijstje materiaal van Factlane (de vroegere Pers Data Bank) en Mediargus, de digitale verzamelingen van kranten. Zijn bevindingen staan in het boekje Taal van het jaar één, Kroniek van het Nederlands in .

In 52 hoofdstukken heeft hij de verandering in woordgebruik in kaart gebracht. Nieuwe woorden als poederpost, biobom, oefeneuro, euroslip, wuifdagen en pampaprotest geven een beeld van de nieuwsitems in 2001.