DEN HAAG - Voor de rechtbank in Den Haag is vrijdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 27-jarige Delftenaar A.L. . Die zou op 8 december 2001 in de trein op uiterst gewelddadige wijze een vrouwelijke rechter van de rechtbank in Roermond hebben beroofd.

Het willekeurig uitgekozen slachtoffer kreeg onder meer klappen op haar handen en rug met een pistool. Ook smeet de forsgebouwde dader haar letterlijk door de hele coupé heen. Het incident deed zich voor in de intercity van Venlo naar Den Haag, ter hoogte van Rotterdam.

Doodsangsten

De vrouw stond doodsangsten uit en was bang om te worden verkracht, zo heeft zij bij de politie verklaard. Het ging de dader echter om de inhoud van haar tas.

De zaak was nooit opgelost als de Delftenaar niet voor een aantal andere misdrijven was opgepakt, waaronder de beroving van een man in een Delftse woning en het afpakken van iemands auto. Deze misdrijven zijn ook in de eis meegenomen.

Beroving

De man biechtte de beroving in de trein uit zichzelf op na zijn aanhouding voor die andere feiten. Tijdens de behandeling van de strafzaak maakte de man overigens gebruik van zijn zwijgrecht. De verdachte zat in het verleden reeds jarenlange celstraffen uit voor soortgelijke berovingen. Recent onderzoek in de justitiële observatiekliniek Pieter Baan Centrum leidde tot een tbs-advies aan de rechtbank.

De rechtbank doet op 18 april uitspraak.