JOHANNESBURG - De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki heeft maandag de laatste fase van de VN-top over duurzame ontwikkeling officieel geopend. Zeker honderd staatshoofden en regeringsleiders zijn daarvoor in Johannesburg aanwezig. Zij moeten een plan van aanpak overeenkomen om de armoede terug te dringen, zonder de energiebronnen op de aarde aan te tasten.

Grote afwezige is de Amerikaanse president Bush, wat hem op veel kritiek is komen te staan. Hij wordt vervangen door zijn minister van Buitenlandse Zaken Powell.

Pauze

Eerder, maandagochtend vroeg, waren de onderhandelaars op de VN-top in Johannesburg uit elkaar gegaan. Zij zullen later maandag nog een oplossing zoeken voor de resterende struikelblokken, zoals het gebruik van milieuvriendelijke energiebronnen.

Ook over de gezondheidszorg voor vrouwen (waaronder de voor sommige landen gevoelige kwesties van voorbehoedsmiddelen en abortus) is nog geen overeenstemming bereikt.

De Zuid-Afrikaanse minister Alec Erwin van Handel zei niet teleurgesteld te zijn met de pauze. "Helemaal niet, het ging geweldig. En maandag wordt het ook geweldig. We hadden alleen niet genoeg tijd."

De onderhandelaars wisten wel afspraken te maken over betere watervoorzieningen in ontwikkelingslanden, over aidsbestrijding, het broeikaseffect, ontbossing en overbevissing en het uitsterven van diersoorten. Het hoofddoel daarbij is de halvering van de armoede in 2015. Maar critici zeggen dat de plannen niet 'scherp' genoeg zijn om dat doel te bereiken. De topbijeenkomst duurt officieel nog tot 4 september.

/NIEUWSStaatshoofden naar VN-top Johannesburg