DEN HAAG - Oud-minister Henk Vredeling is op 82-jarige leeftijd overleden. De PvdA'er was in de jaren zeventig minister van Defensie in het kabinet-Den Uyl, ondanks zijn 'allergie voor uniformen', en later Europees Commissaris voor Sociale Zaken.

Hij baarde opzien door zijn eigenzinnige gedrag en ongezouten uitspraken, onder meer over prins Bernhard.

De oud-bewindsman wordt donderdag in besloten kring gecremeerd. Zijn familie was woensdag niet gelukkig met de voortijdige bekendmaking van zijn dood in de media. De meeste betrokkenen en organisaties weigerden reacties te geven op zijn verscheiden.

Kleurrijk

Oud-politicus Ed van Thijn roemde zijn partijgenoot evenwel als een kleurrijk minister in een toch al kleurrijk kabinet.

"Vredeling hield de wind eronder bij de generaals. Een bevlogen man. Iemand die regelmatig voor de nodige deining zorgde door zijn mening niet onder stoelen of banken te steken", zei Van Thijn.

Kordaat

Oud-PvdA-politicus Marcel van Dam noemde Vredeling "een kordaat bestuurder" die vaak grote moeite had met het nemen van vervelende beslissingen, maar als het nodig was wel resoluut knopen kon doorhakken. Voor de NOS-microfoon memoreerde Van Dam een anekdote over hem.

Enkele generaals, die het niet eens waren met diens beleid, hadden gedreigd met ontslag. Waarop Vredeling liet weten: "Als u dat over 24 uur nog zegt, dan hebt u het."

Verzet

Hendrikus Vredeling werd op 20 november 1924 in Amersfoort geboren. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet, wat hem tekende voor zijn latere leven.

Vredeling studeerde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen en werkte bij agrarische organisaties. In 1956 werd hij in de Tweede Kamer gekozen. Later zat hij in het Europees Parlement.

Defensie

Vredeling kreeg in 1973 het ministerschap van Defensie terwijl hij dat zelf niet wilde, omdat hij naar eigen zeggen allergisch was voor uniformen.

Hij drukte de aanschaf van de F-16 door. Protesten uit zijn eigen partij deed hij af met de woorden "Congressen kopen geen straaljagers".

Lockheed

Bovendien kreeg hij te maken met de Lockheed-affaire rond prins Bernhard in 1976.

Vredeling besloot toen de prins te ontheffen van zijn militaire functies, ondanks verzet in militaire kringen. In interviews later noemde hij de prins een "typische mof" en een "blaaskaak".

Europees Commissaris

Na zijn ministerschap werd Vredeling Europees Commissaris. Deze post vervulde hij tot 1981. Hij was tevens vicevoorzitter van de Europese Commissie.

Daarna had hij nog diverse functies, onder meer bij de Emancipatieraad en de Adviesraad Vrede en Veiligheid.