GELEEN - De oorzaak waardoor de drie mannen dinsdag op het DSM-terrein in Geleen om het leven kwamen, is bekend. De mannen waren na de ontploffing door een putdeksel in de verwarmingsketel gegleden, waar het op dat moment 280 graden Celsius was. Dat liet DSM vrijdag weten.

De ontploffing had plaats in een verwarmingsketel van 30 meter hoog en 6 meter breed. Bovenop de ketel zat een klein platform met een putdeksel van 15 ton. De slachtoffers waren technici die bezig waren met onderhoud op het platform.

Putdeksel

Door de ontploffing kwam het putdeksel omhoog, waardoor het scheef kwam te liggen. De mannen gleden vervolgens in de ketel, die op dat moment niet in gebruik was, maar nog wel een gloeiendhete temperatuur had.

Geborgen

De lichamen van slachtoffers zijn pas donderdagavond geborgen. Ze zijn naar het Academisch Ziekenhuis in Maastricht (AZM) overgebracht, waar sectie op de lichamen wordt verricht om de identiteit van de mannen met zekerheid vast te stellen. DSM maakte vrijdag bekend dat het gaat om technici van DSM, GTI en Hertel/IVM.

De twee lichtgewonde medewerkers konden na behandeling door de eigen medische dienst van het bedrijf naar huis. De explosie had buiten het terrein van de fabriek geen gevolgen.