DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) is het toch niet eens met het vonnis van de rechtbank in Den Haag tegen de Haagse verpleegkundige Lucy de B. en is in beroep gegaan. Dat zei een woordvoerder van het OM vrijdag.

Het OM erkent dat het geen hogere straf kan nastreven dan levenslang, maar vindt dat De B. voor alle dertien tenlastegelegde moorden en vijf moordpogingen moet worden veroordeeld. De rechtbank legde De B. op 24 maart levenslang op voor vier moorden op ziekenhuispatiënten en drie pogingen daartoe. "Het is een principiële kwestie", legde de woordvoerder uit.

Het OM hoopt dat het gerechtshof tot de conclusie komt dat de -jarige Haagse ook verantwoordelijk is voor de andere beschuldigingen. Justitie is er van overtuigd dat Lucy tussen 1997 en 2001 patiënten van het Leyenburg Ziekenhuis, het ziekenhuis van de Scheveningse gevangenis en het Juliana Kinderziekenhuis/Rode Kruis Ziekenhuis (JKZ/RKZ) heeft gedood of dat heeft geprobeerd.

Zij deed dat tijdens haar werk door medicijnen toe te dienen. Lucy ging direct na de veroordeling in beroep. Zij heeft altijd ontkend dat ze de ernstig zieke baby's, kinderen en bejaarden iets heeft aangedaan. Het is daardoor vrijwel onmogelijk iets te zeggen over haar motieven.

De rechtbank veroordeelde de verpleegkundige op basis van indirect bewijs als dienstroosters, getuigenverklaringen en rapporten van statistici. Die berekenden dat er een kans van één op miljoen was dat Lucy toevallig in de buurt was bij alle incidenten. De rechtbank vond geen alternatieve verklaringen voor de sterfgevallen en concludeerde dat De B. het wel gedaan moest hebben omdat zij de enige was die bij de stervenden aanwezig was.