SINGAPORE/HONGKONG/TOKIO - De Nederlandse ambassade in Singapore en het consulaat in Hongkong zijn buitengewoon op hun hoede voor de gevreesde longziekte SARS. Ze nemen alle nodige maatregelen om besmetting te voorkomen, zoals het dragen van mondkapjes en extra reiniging.

Bekijk video

In Singapore wassen de medewerkers van de ambassade vaker hun handen en zijn er extra schoonmakers ingehuurd om het kantoor beter te reinigen. "De maatregelen zijn begin vorige week ingesteld", vertelt medewerkster S. du Moulin. "Vooral de dingen die mensen aanraken, zoals knopjes in de lift, worden extra goed schoongemaakt. Alles ruikt naar ontsmettingsmiddel."

De ambassade krijgt vaak telefoontjes van bijvoorbeeld Nederlanders die naar Singapore willen reizen of Singaporezen die van plan zijn naar Nederland te gaan. Ook vragen veel Nederlanders die in het Aziatische land wonen, zich af wat ze moeten doen. Een gezin met kleine kinderen is bij weten van de medewerkster teruggevlogen naar Nederland, omdat het de situatie niet vertrouwde.

SARS

Volgens Du Moulin is het sinds de uitbraak van SARS aanzienlijk rustiger op straat en in de winkelcentra. "Mensen zijn meer geneigd binnen te blijven." Ook zijn veel lagere en middelbare scholen al twee weken gesloten. Ze gaan naar verwachting maandag weer open. De internationale scholen gingen echter al dicht wegens de paasvakantie.

Mondkapje

Vergeleken met Hongkong dragen maar weinig Singaporezen een mondkapje als ze over straat gaan, meent Du Moulin. "Je ziet er hier slechts enkele. Het is niet echt noodzakelijk." In Hongkong gebruiken de meeste consulaatmedewerkers wel een mondkapje. "Maar niet als we op kantoor zijn", vertelt een woordvoerster. "Buiten over het algemeen wel, hoewel dat per persoon verschilt. We zijn heel alert. Maar we moeten allemaal de straat op als we naar ons werk gaan. Dat kun je niet vermijden."

Volgens M. Ruhe, ambassademedewerker in Tokio, zijn in Japan nog geen maatregelen genomen om verspreiding van SARS tegen te gaan. Donderdag werd bekend dat in Japan mogelijk veertien mensen zijn besmet. "We hebben geen verontruste telefoontjes gehad. Er is geen paniek", aldus Ruhe. "Bovendien zijn mondkapjes hier niet uitzonderlijk, want Japanners gebruiken die al bij een lichte verkoudheid."