PARIJS/RIJSWIJK - Delphine Charles, een van de 258 mensen die ervoor tekenden een kind uit Afrika in huis op te nemen via de inmiddels omstreden Franse hulporganisatie Ark van Zoë, wijt de afgelasting van de vlucht met kinderen uit Tsjaad aan corruptie.

De politiechef in het Tsjadische Abéché vroeg een kolossale som geld voor toestemming om het Spaanse verkeersvliegtuig met meer dan honderd Afrikaanse kinderen te laten vertrekken, aldus de Française Charles.

Omsingeld

De leider van de groep die de reis van de als Sudanezen afgeschilderde kinderen regelde, Ark van Zoë-oprichter Eric Breteau, betaalde de politiechef niet.

"Toen werd het vliegtuig vlak voor het vertrek omsingeld en iedereen werd aangehouden. Het is een typisch voorbeeld de corruptie daar", aldus Charles.

Journalisten

Onder de zestien buitenlanders die wegens ontvoering van 103 Tsjadische kinderen in Abéché zijn aangehouden, zijn twee Franse journalisten die verslag deden van de Ark van Zoë's activiteiten, alsmede een journalist die volgens de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) kennelijk als privé-persoon bij de zaak is betrokken.

De IFJ heeft dinsdag geëist dat de Tsjadische autoriteiten de verslaggevers laten gaan.