RIJSWIJK - "Het juridische proces is nu afgerond, het wachten is op het vonnis." Dat zei de Iraanse ambassadeur dinsdag tegen Kamerlid Harry van Bommel, zo liet van Bommel dinsdagavond weten.

Dinsdag zei minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) dat er geen vonnis is uitgesproken over de mensenrechtenactivist Abdullah al-Mansouri.

De minister zou dit hebben vernomen van de ambassadeur van Iran en de autoriteiten in Teheran. De zoon van Mansouri, Adnan al-Mansouri, twijfelt daaraan.

Van Bommel

Volgens Van Bommel heeft de ambassadeur tegen hem gezegd dat dat vonnis er nog niet is, maar dat dat er wel komt.

Ook zou de ambassadeur hebben gezegd dat "als dat vonnis er is, er beroep mogelijk is." Van Bommel zei dat daarmee overigens niet is gezegd dat dat beroep er dan ook daadwerkelijk kan komen.

Stille wake

In Den Haag werd door ongeveer zestig mensen een stille wake bij de Iraanse ambassade gehouden. De SP had de wake georganiseerd om de Iraanse autoriteiten te wijzen op de situatie ten aanzien van al-Mansouri.

Onder de aanwezigen waren een aantal Kamerleden van de SP, GroenLinks en de PVV. Ook de directeur van Amnesty International, Eduard Nazarski, was aanwezig.

spandoeken

De aanwezigen droegen spandoeken en protestborden met zich mee, waarop teksten stonden als 'Mansouri, fair trial now' en 'we willen Mansouri zien'.

Vanuit de ambassade kwam tijdens de wake geen reactie. In Maastricht hielden twintig tot dertig mensen een wake.