AMSTERDAM - De ChristenUnie moet praktiserende homoseksuelen weren uit bestuursfuncties in de partij en hen ook niet kandidaat stellen voor posten in het openbaar bestuur.

Dat vindt Yvette Lont, deelraadslid voor de ChristenUnie in het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost. De politica wil hiertoe een motie indienen op het partijcongres van 17 november, schrijft ze in een e-mail aan een groot aantal leden van de ChristenUnie.

Dat bevestigen ingewijden. De woordvoerder van Lont wil niet op het bericht ingaan. Het is overigens lang niet zeker dat Lont de motie mag indienen. Daarvoor heeft ze niet alleen de steun nodig van haar eigen, lokale afdeling van de ChristenUnie, maar ook die van minstens twee andere zogeheten kiesverenigingen.

Het landelijk bestuur van de partij wil vooralsnog niet reageren op het voorstel van Lont. Het komt volgende week pas met een reactie op alle moties die op het congres worden ingediend.

Verbijsterd

Voorzitter Frank van Dalen van homobelangenorganisatie COC laat in een reactie weten "verbijsterd" te zijn over de oproep. "Het is ronduit discriminerend." Hij roept de ChristenUnie op duidelijkheid over dit thema te scheppen. "De partij zet in op bestrijding van homovijandigheid in de maatschappij. Gelijktijdig geeft zij voortdurend signalen af dat homoseksuelen binnen de ChristenUnie niet volwaardig kunnen functioneren."

'Geestelijke dood'

Lont raakte afgelopen zomer ook al in opspraak toen ze homoseksualiteit in een ingezonden brief in het Nederlands Dagblad een "zonde" noemde die de "geestelijke dood" verdient. Ze raakte hierover in conflict met het partijbestuur, maar de twee legden het al snel weer bij.