AMSTERDAM - Nadat het op 1 april voor mensen van hetzelfde geslacht mogelijk is geworden met elkaar trouwen, zijn er in een half jaar tijd bijna tweeduizend homohuwelijken gesloten. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In de eerste maanden ging het vooral om omzettingen van bestaande partnerschapsregistraties in een echt huwelijk. De meeste homohuwelijken werden gesloten in de maanden april en mei. Daarna daalde het aantal tot onder de driehonderd per maand.

Opvallend is dat meer mannen- dan vrouwenparen in het huwelijk treden. Ongeveer 55 procent van de huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht betreft een mannenhuwelijk.

Bijna zestien procent van de homoparen was overigens al eerder getrouwd en wel met iemand van het andere geslacht. Vooral vrouwen die met een vrouw trouwen hebben al een huwelijk achter de rug: een op de vijf is al eens getrouwd geweest met een man.

De openstelling van het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht, blijkt de behoefte aan het geregisteerd partnerschap te hebben verminderd. Het aantal paren dat hun partnerschap heeft laten registeren, is sinds april flink afgenomen.

/NIEUWSBurgemeester Cohen sluit eerste homohuwelijken