AMSTERDAM - Het aantal geregistreerde wapens op scholen is de afgelopen drie maanden met 20 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat becijferde Iris VO op verzoek van BNR Nieuwsradio naar aanleiding van recente steekpartijen op scholen.

Iris VO registreert sinds enkele jaren het wapenbezit op scholen, in eerste instantie op verzoek van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam. Inmiddels leveren 250 scholen gegevens aan.

Iris VO meent dat het werkelijke wapenbezit hoger ligt dan het geregistreerde. "Je moet er rekening mee houden dat het personeel van de school niet alles weet", aldus een woordvoerder. Hij meent dat slechts 15 procent van het wapenbezit daadwerkelijk gerapporteerd wordt.

Opmerkzaam

De organisatie stelt overigens vast dat in het afgelopen jaar het aantal scholen waar goed veiligheidsbeleid wordt gevoerd is verdubbeld. Bij goed veiligheidsbeleid is de school opmerkzaam op incidenten.

In die gevallen is sprake van afname van het aantal mishandelingen en bedreigingen. aldus Iris VO. Het veiligheidsbeleid van de scholen leidt er toe dat er meer gemeld en geregistreerd wordt, niet dat het aantal incidenten toeneemt.