AMSTERDAM - Een 42-jarige Amerikaan die al 19 jaar in de gevangenis zat voor drieverkrachtingen is donderdag vrijgepleit door DNA-bewijs dat zijn onschuldbewees.

De toen 23-jarige Dennis Maher werd in 1983 door twee verkrachte vrouwengeïdentificeerd als de dader en kreeg een langdurige gevangenisstraf opgelegd.De naar nu blijkt onschuldige Maher is ook jarenlang behandeld in een kliniekvoor zedendelinquenten.

De onschuld van Maher, die ten tijde van zijn veroordeling beroepsmilitair was,werd aangetoond met behulp van een rechtenstudent die als vrijwilliger meewerktaan het 'Innocence Project'. Dat is een initiatief van rechtshulpverleners dieDNA-onderzoek bepleiten in zaken waarin twijfel is aan de schuld van de dader.

Spermasporen

De rechtenstudent begon een onderzoek naar de zaak van Maher en vond in 2001 inhet archief van de rechtbank die de ex-militair veroordeelde een doos met eenaantal kledingstukken van de slachtoffers van de verkrachtingen. Het openbaarministerie stemde in met een DNA-onderzoek aan de kleding, waar nogspermasporen van de dader op zaten. Donderdag werd bekend dat die niet vanMaher afkomstig waren, waarna het OM om onmiddellijke vrijlating vroeg.

We kunnen hem de 19 jaar die hij ten onrechte in de gevangenis heeft gezetenniet teruggeven , maar we kunnen er wel voor zorgen dat hij geen dag langermeer vastzit, aldus het OM. Maher geeft de politie, die bevooroordeeld zou zijngeweest tegen hem, en zijn inmiddels overleden advocaat, die slecht werk zouhebben geleverd, de schuld van zijn veroordeling.