WASHINGTON - Het Amerikaanse Congres stemde donderdag in met een verzoek van president Bush om bijna 80 miljard dollar vrij te maken voor de financiering van de oorlog in Irak.

Een deel van het geld is bestemd voor landen die de VS steunen in de strijd en voor de in moeilijkheden verkerende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Ongeveer een miljard dollar is bestemd voor bondgenoot Turkije.

Kruisraketten

Het Pentagon heeft inmiddels de Amerikaanse producent van raketten Raytheon gevraagd de productie van de nieuwe generatie Tomahawk kruisraketten op te voeren. Dat meldde de Los Angeles Times donderdag. In de eerste twaalf dagen van de oorlog met Irak heeft het Amerikaanse leger al ruim eenderde van zijn huidige arsenaal aan Tomahawks gebruikt.

Sinds 20 maart heeft de Amerikaanse marine vanaf zijn onderzeeboten en schepen volgens de krant meer dan 740 kruisraketten gelanceerd. Resteren er nog 1150. Gaat de US Navy door in dit tempo, dan zouden er weleens te weinig projectielen overblijven voor mogelijke toekomstige conflicten, vreest het leger.

Tomahawks

De Tomahawks worden gebruikt voor precisiebombardementen op doelen die anders moeilijk te bereiken zijn. Van de orginele versie zijn tot de productie in 1999 afliep 3000 stuks geproduceerd. Voor het begin van de huidige oorlog in Irak, hadden de Verenigde Staten al 1100 van deze raketten gebruikt, vooral in de Golfoorlog van en in de Balkan eind jaren negentig.

Opschroeven

Raytheon zou later dit jaar beginnen met de productie van een vernieuwde Tomahawk. De verbeterde versie kan als het eenmaal door de lucht vliegt alsnog een ander doel toegewezen krijgen en uren boven zijn doel blijven hangen voor het toeslaat. Het Pentagon zou volgens de krant graag zien dat het bedrijf het geplande aantal van per jaar opschroeft naar zeshonderd.