NOORDWIJK - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeftdonderdag in Noordwijk de ruimtesonde SMART-1 gepresenteerd. Desonde, die deze zomer met de Ariane-5 raket wordt gelanceerd, moetgegevens over de maan verzamelen. Het is de eerste maansatellietdie in Europees verband is ontwikkeld.

De SMART is uitgerust met een nieuwe door de zon aangedrevenelektrische motor die volgens ESA een tien keer grotere efficiëntieheeft dan een motor met traditionele chemische voortstuwing. Demotor wordt aangedreven door xenongas en energie afkomstig vanzonnepanelen.

Het onderzoekscentrum ESTEC van het Europeseruimtevaartagentschap in Noordwijk onderwerpt de SMART momenteelaan de laatste proeven. De satelliet weegt 350 kilo en kost ruim miljoen euro.

Zoeken naar mineralen

De satelliet wordt in een baan om de maangebracht en maakt hier met nieuwe technieken nauwkeurige opnamenvan. De sonde zoekt tevens naar mineralen in de maanbodem enonderzoekt of er waterijs voorkomt in de permament beschaduwde kraters.

In een verklaring stelt ESA dat de maan hierdoor "metgrotere nauwkeurigheid dan ooit in kaart zal worden gebracht".De lancering van de Ariane-5 raket gebeurt in juli of augustus.