SYDNEY - Australische troepen in Afghanistan hebben in juni niet meegedaan aan een Nederlands offensief in Uruzgan wegens uiteenlopende opvattingen over de instructies om burgerslachtoffers te vermijden.

Australische militairen uitten hun bezorgdheid over de Nederlandse procedures, ook bij officieren. Dat stelde een woordvoerder van de Australische strijdkrachten zondag.

Omstreden offensief

Bij het uiterst omstreden, door Nederland geleide offensief tegen islamistische Taliban-strijders in de Chora-vallei kwamen ruim vijftig burgers om het leven. De Afghaanse president Hamid Karzai bekritiseerde de operatie als onnauwkeurig en onzorgvuldig.

Verschillen

Australische officieren waren betrokken bij de planning van het offensief en bij het bemannen van controleposten. Maar zij haakten af toen zij zich realiseerden dat de Nederlandse procedures voor de operatie verschilden van de Australische procedures, aldus brigadecommandant Andrew Nikolic.

Rules of engagement

De Australische troepen opereren onder instructies (zogenoemde rules of engagement) om slachtoffers onder de burgerbevolking te vermijden en zoveel mogelijk te beperken, benadrukte Nikolic. Zonder in te gaan op details, stelde hij dat die regels stroken met de doelstellingen van de door de NAVO geleide internationale ISAF-troepenmacht in Afghanistan.

Burgers

Volgens Nikolic delen de Australiërs de zorgen van de NAVO-soldaten over de levens van burgers die gevaar lopen doordat Taliban-strijders ervoor kiezen om vanuit dichtbevolkte gebieden aan te vallen.