MOSKOU - Voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov is bereid zich te bemoeien met de speurtocht naar de ontvoerde Artsen zonder Grenzen-medewerker Arjan Erkel.

Het fonds dat de naam van Gorbatsjov draagt, gaat mogelijk helpen bij de zoektocht naar Erkel die vorig jaar augustus in Dagestan ontvoerd werd. Dat heeft Vladimir Polikov van de het Gorbatjsov Fonds in Moskou donderdag gezegd.

"Artsen zonder Grenzen heeft daartoe een verzoek bij ons ingediend", aldus Polikov. "We verzamelen en bestuderen nu zoveel mogelijk materiaal over deze ontvoeringszaak." Een concreet actieplan is er nog niet, zegt Polikov. Hij heeft inmiddels met verscheidene onderzoekers contact gezocht, onder meer met Tsjetsjenië-specialist en correspondent voor Novaja Gazeta Vjtsjeslav Izmailov.

Izmailov was donderdag niet voor commentaar bereikbaar. Maar zijn collega Konstantin Jakovlev van Novaja Gazeta bevestigde dat Izmailov bij de zaak-Erkel betrokken is.

Arjan Erkel werd op 12 augustus vorig jaar door gewapende mannen ontvoerd in de hoofdstad Machatsjkala van de Russische deelrepubliek Dagestan. Sindsdien is niets meer van hem of van zijn ontvoerders vernomen. Erkel werkte in Dagestan als algemeen coördinator voor AzG.

Familie

Woensdag hielden zijn familieleden en collega's acties in onder meer Moskou. Ze vroegen daarbij de Russische autoriteiten mee te helpen bij de bevrijding van Erkel.