NASIRIYA - De Iraakse generaal Ali Hassan al-Majid, bijgenaamd 'Ali Chemicali', heeft onlangs in een ziekenhuis in de stad Nasiriya met paramilitairen en leden van de Republikeinse Garde en de regerende Baath-partij besprekingen over de oorlog gevoerd. Dat heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN donderdag gemeld op gezag van Amerikaanse mariniers.

'Ali Chemicali' was in 1988 verantwoordelijk voor het gebruik van gifgassen tegen de Koerden. Hij is bevelhebber van de Iraakse troepen in het zuiden van het land.

Iraakse informanten hebben Amerikaanse mariniers laten weten dat Chemische Ali zich voortdurend verplaatst tussen kleinere steden rond Nasiriya om het verzet tegen de Amerikaan-Britse coalitie te organiseren. Hij zou zich in burgerkledij hebben gestoken om niet op te vallen en rondrijden in een oude rode auto, waarschijnlijk een Nissan uit 1979.

Streng beveiligd

Volgens de informanten aan de Amerikaanse mariniers is het ziekenhuis waarin Chemische Ali is gesignaleerd, zeer streng beveiligd. In het ziekenhuis is eerder een Amerikaanse militair krijgsgevangen gehouden, aldus mariniers tegen CNN.

Volgens een met de troepen meereizende verslaggever van het Britse persbureau Reuters deden Amerikaanse mariniers maandagmorgen een aanval op de plaats Shatra, ongeveer 35 kilometer ten noorden van Nasiriya, in een poging Chemische Ali te pakken te krijgen.