MAFRA - De Russische president Poetin vergeleek vrijdag de Amerikaanse plannen voor een raketschild in Europa met de Cubacrisis die in 1962 bijna een atoomoorlog veroorzaakte.

Volgens Poetin wordt Rusland nu op eenzelfde manier bedreigd, maar omdat er geen Koude Oorlog meer is, lijkt een atoomoorlog volgens de president onwaarschijnlijk.

Herinnering

"Ik wil er maar even aan herinneren wat er in dezelfde situatie in de jaren zestig gebeurde. Toen de Sovjet-Unie kernraketten in Cuba opstelde, veroorzaakte dit de Cubacrisis", aldus Poetin vrijdag na afloop van de EU-Ruslandtop in Portugal.

De Verenigde Staten willen raketten in Polen plaatsen en een radarinstallatie in Tsjechië. De Russen hebben het een "anti-Russisch" raketschild genoemd, maar volgens de Amerikanen is het helemaal niet bedoeld tegen Rusland maar tegen aanvallen van "schurkenstaten" als Iran.

Cubacrisis

Tijdens de Cubacrisis in 1962 was de situatie omgekeerd en voelden de Verenigde Staten zich bedreigd. Tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie dreigde een atoomoorlog, nadat de Russen kernraketten in Cuba hadden opgesteld.

De raketbasis in Cuba was een reactie op de plaatsing van Amerikaanse raketten in Italië en Turkije. Ook was het een strategische beslissing omdat het communistische Cuba dichtbij de Amerikaanse vijand lag.

Een wereldramp werd op het laatste moment voorkomen door Amerikaans-Russisch topoverleg.