GAZA-STAD - Door de Israëlische aanvallen op Khan Younes in de Gazastrook zijn dinsdag vier Palestijnen gedood. Volgens uiteenlopende bronnen raakten twaalf tot ruim dertig Arabieren gewond. De toestand van acht van hen is kritiek, aldus bronnen in ziekenhuizen.

Bij een eerste raketaanval op een gebouw van de Palestijnse veiligheidsdienst waren twee omstanders gedood. Na de aanval stroomde een menigte van honderden mensen bij het gebouw samen om de gewonden te helpen. Toen keerden de Israëlische helikopters terug en werden er opnieuw raketten afgevuurd, waardoor veel mensen gewond raakten.

Ook reden Israëlische tanks een begraafplaats in Khan Younes op en vuurden granaten af op woonhuizen, aldus Palestijnse bronnen. Met de nieuwe Israëlische aanval komt het dodental sinds het uitbreken van de tweede intifada in september vorig jaar op 1071 te staan, van wie 825 Palestijnen en 223 Israëli's.

Oproep

De acties kwamen na de oproep van de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Anthony Zinni, de acties tegen de Palestijnse Autoriteit voor 48 uur op te schorten, nu de Palestijnen serieus werk maken van de strtijd tegen het terrorisme. Maar premier Sharon heeft al laten weten dat de gerichte 'liquidaties' van vermoedelijke terroristen gewoon doorgaan.

Eerder dinsdag schoten Israëlische militairen op de Westelijke Jordaanoever twee Palestijnen in hun voertuig dood. De twee minderden volgens Israëlische militaire zegslieden geen vaart toen ze een wegversperring van het leger naderden.

Palestijnse ooggetuigen meldden echter dat de soldaten zonder enige aanleiding begonnen te schieten en dat de auto wel degelijk snelheid minderde bij het naderen van de versperring.

Gazastrook

De acties van het Israëlische leger bleven dinsdag niet beperkt tot de schietpartij op de Westelijke Jordaanoever. Het leger drong dinsdagmiddag opnieuw de Gazastrook binnen. Dat gebeurde in het zuiden, bij de plaats Qarara, aldus Palestijnse veiligheidsfunctionarissen.

Tanks en bulldozers begaven zich onder bescherming van twee gevechtshelikopters zo'n driehonderd meter in autonoom Palestijns gebied, waar zij een akker omwoelden, vlakbij de joodse nederzetting Goush Katif.

In de nacht van maandag op dinsdag bestookten Israëlische gevechtshelikopters onderkomens van de Palestijnse Autoriteit in het noorden van de Gazastrook. Onder de doelen in de steden Beit Lahia, Beit Khanun en een vluchtelingenkamp bevond zich ook een gebouw van de Force 17, de elitelijfwacht van Arafat.

/DOSSIERMidden-Oosten