AMSTERDAM - In Amsterdam-West zijn donderdagnacht opnieuw twee auto's uitgebrand. De voertuigen stonden geparkeerd in de Antony Moddermanstraat in het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.

Het is volgens de politie onduidelijk of er een verband bestaat met de autobranden die Amsterdam-West sinds bijna twee weken teisteren nadat een politieagente een belager doodschoot.

In de stadsdelen Osdorp, Slotervaart en Geuzenveld-Slotermeer zijn sinds vorige week maandag bijna dagelijks auto's in brand gestoken. Woensdagavond ging in de wijk Buitenveldert nog een auto in vlammen op.

Ideeën

Om te voorkomen dat de berichtgeving over autobranden brandstichters op ideeën brengt, liet de politie donderdag weten zo weinig mogelijk te willen zeggen over de branden.

De politie heeft nog geen verdachten opgepakt voor het aansteken van de autobranden. Wel werden negen arrestaties verricht op verdenking van het voorbereiden van brandstichting.

Onderzoek

Drie arrestanten werden vorige week vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Zes andere verdachten hoorden woensdag van de rechter-commissaris dat zij gedurende het onderzoek nog twee weken worden vastgehouden.

De autobranden in Amsterdam-West begonnen nadat een agente vorige week zondag een Amsterdammer van Marokkaanse afkomst doodschoot. De man had de agente en een collega kort daarvoor neergestoken in het politiebureau aan het August Allebéplein. Beide agenten raakten zwaargewond.

Rooftocht

De politie heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een 17-jarige knaap aangehouden die op strooptocht zou zijn geweest door Amsterdam-West. Dat maakte een politiewoordvoerder dinsdag bekend.

De jongen zou even voor middernacht een voorbijganger hebben geprobeerd te overvallen. Het slachtoffer wist echter te ontkomen. Even later stal de verdachte volgens de politie onbekende voorwerpen uit een tuin. Ook zou hij de ruiten van een school hebben vernield, maar hij maakte niets buit.

De politie betrapte de jongen toen hij de ramen van een portiekwoning wilde ingooien. Bij zijn arrestatie bleek hij ook spullen uit een eerder op de avond opengebroken auto bij zich te hebben. De politie sluit niet uit dat de verdachte betrokken is geweest bij nog meer misdrijven.