WASHINGTON - Een Amerikaanse helikopter is boven Irak neergeschoten. Zeven militairen aan boord van de Blackhawk zijn vermoedelijk dood. Vier anderen raakten gewond. Dat zei een functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie woensdagavond laat. Het Centrale Commando van het leger spreekt dit tegen.

Het incident met de Blackhawk UH-60 had in de buurt van de stad Karbala plaats. Volgens een andere zegsman in het Pentagon is het toestel vermoedelijk door lichte wapens neergehaald. Speciale eenheden van het Amerikaanse leger wisten de vier gewonden te redden.

Maar het Amerikaanse Centrale Commando in Qatar meldde dat slechts zes personen aan boord van de helikopter waren en dat er nog geen bevestiging is over slachtoffers. De Blackhawk was bezig met een operationele missie toen hij neerstortte. De oorzaak wordt nog onderzocht, aldus de website van het Centrale Commando.

Karbala ligt ongeveer 80 kilometer ten zuiden van Bagdad. In de regio werd woensdag hevig gevochten tussen Amerikaanse en Iraakse troepen.

Straaljager

De Amerikanen verloren donderdagnacht daarbij een F-18 straaljager. Dat bevestigde het Amerikaanse Centrale Commando in Qatar tegenover de BBC donderdag. Het wilde niet bevestigen of de F-18 Hornet was neergeschoten door Iraakse troepen. Ook over het lot van de piloot wilde het leger niets kwijt.

Amerikaanse televisiezenders meldden eerder dat het toestel met een raket uit de lucht was gehaald. De F/A-18 zou gestationeerd zijn op het vliegdekschip Kitty Hawk, aldus ABC. Eerder werd al bekend dat een Blackhawk-helikopter nabij Karbala was gecrasht. Over oorzaak en mogelijke doden bij dit incident spreken Pentagon en het Centraal Commando elkaar tegen.

Eerder in de oorlog werd al een Apache-gevechtshelikopter en een helikopter van het type UH-1 Huey neergehaald door de Irakezen.